Charly de Wijs gehuldigd als winnaar Prix Taittinger
Charly de Wijs, winnaar van de 40e editie (2006) van de internationale Prix Culinaire Taittinger, heeft op vrijdag 30 maart de bijbehorende wisselbeker ontvangen uit handen van Pierre Emmanuel Taittinger. Taittinger is verbonden aan het organiserende champagnehuis in Reims. De Wijs, ten tijde van de wedstrijd werkzaam bij De Kastanjehof in Lage Vuursche en tegenwoordig chef van bistro De Ruif van De Hoefslag in Bosch en Duin, is de tweede Nederlander die deze uiterst prestigieuze kookwedstrijd gewonnen heeft. De enige andere die dat ooit presteerde was zijn leermeester Surjahadi Djajapermana (Hilton Hotel Schiphol), precies twintig jaar eerder.
De Prix Taittinger, in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de in 1965 overleden Pierre Taittinger, heeft als doel eer te bewijzen aan de grote Franse keuken, die klassieke regels combineert met creativiteit en vakmanschap. Tal van sterrenkoks hebben er aan deelgenomen, onder wie de vermaarde Franse chef Joël Robuchon. (Zie www.taittinger.com/prix voor de volledige lijst van winnaars.) Voor De Wijs een springplank naar meer dan De Ruif? On verra.
Na eerder de nationale finale te hebben gewonnen in de ‘Rooi Pannen’ te Tilburg in Nederland liet hij eind vorig jaar tijdens de internationale finale in Parijs alle andere kandidaten, afkomstig uit België, Japan, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Italië, achter zich. De chefs, variërend in leeftijd van 24 tot en met 39 jaar, kregen de opdracht een tarbot in zijn geheel te bereiden, gevuld met kreeft en met een saus. Daarbij moesten zij drie garneringen naar keuze en twee sauzen, waaronder één bereid met Champagne Taittinger, serveren. Tot slot werd hen gevraagd een citroen-merengue taart te bereiden. Een kolfje naar de hand van De Wijs, die én van vis én van desserts houdt. De jury stond onder leiding van Jaques Pourcel, van Jardin des Sens in Montpellier.
Charly de Wijs heeft het talent voor koken wellicht in zijn genen. Zijn vader was namelijk tot 1989 patron-cuisinier van het befaamde restaurant Auberge La Provence in Laren, een van de eerste sterrenrestaurants in Nederland. Een glunderende vader De Wijs behoorde evenals leermeester Djajapermana tot de genodigden voor de lunch in De Hoefslag waarbij de winnaar in het zonnetje werd gezet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten