zaterdag 1 januari 2011

Eindejaarsrecept van culivriend Michiel: Polpettone variegato

Dit is een Italiaans recept, hoeveelheid voor ca 4 personen als vleesgerecht (dus bij 6 of 8 personen maak je twee rollades)
Spinazie ontdooien, dan uitlekken in zeef en ook vocht zoveel mogelijk erdoor drukken (achterkant pollepel op spinazie duwen), in platte pan klein vuur 40 gr boter smelten en 2 eetlepels olijfolie erbij, knoftenen en kerriepoeder erbij en even door boter/oliemengsel minuut of twee roeren (smaak afgifte). Dan spinazie en parmezaanse kaas erbij en alles paar minuutjes roeren, dan van vuur af en wat laten afkoelen, met wat zout en peper verder op smaak brengen;
Kalfsvleesplak op een grote snijplank, insmeren bovenkant met het losgeklopte ei;
Plakken mortadella erop uitspreiden (geen velletje aan mortadella rand, evt verwijderen!);
Daarop spinaziemengsel uitspreiden (mag niet te warm zijn, maar hoeft ook niet helemaal koud);
Dan in het midden, in de lengterichting, de eieren in een rij leggen;
Rol nu voorzichtig de vleesplak op, over de rij eieren heen, tot een soort grote worst en omwikkel deze stevig met keukengaren (rolladetouw, verkrijgbaar bij slager) en vastknopen uiteinde;
Bouillon opwarmen (apart pannetje of in magnetron, tot gebruik warmhouden)
Doe in een grote bakpan de rest boter en olijfolie en bak de rollade aan alle kanten mooi bruin op middel vuur. Regelmatig draaien en oppassen dat de rollade heel blijft (dus voorzichtig behandelen);
Doe de gepelde sjalotten erbij, dan witte wijn en dan vuur laag;
Als wijn grotendeels is verdampt de warme bouillon erbij;
Dan deksel op pan en regelmatig vlees keren en saus roeren, ca een uur nodig voordat geheel gaar is.

Serveren
Of geheel snijden aan tafel, of in keuken snijden en dan mooie geschikte plakken in een ovenschaal met saus eromheen tien minuten in oven (180 gr) en dan de schaal opdienen.
Dit is dus puur een (mooi) vleesgerecht. Je moet dus nog voor een volledig maal groente en aardappels opdienen. Stel een lekkere puree of pureetoefjes (met spuitzak torentjes maken op bakpapier in oven, grillstand tot bruin). Groentes  bijvoorbeeld haricot verts met worteltjes passen mooi ook qua kleur.

Wijntip:
Wij dronken op oudejaarsavond 2010 een sauvignon blanc van Bernardus Pon.

Benodigdheden:
500 gr mager kalfsvlees, mooie grote plak, goed platgeslagen (zonder gaten!), tijdig bestellen bij goede slager
2 grote plakken mortadella (Italiaanse worst), liefst van echte Italiaanse winkel
250 gr gehakte spinazie
100 gr roomboter
3 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
1 vers ei losgeklopt (beetje, met vork)
4 hardgekookte eieren, waarvan kop en bodem met mes afgevlakt, zodat ze mooi aansluiten achter elkaar in rollade
7 eetlepels olijfolie
300 gr sjalotten (kleine uien)
Glas droge witte wijn
3 eetlepels kippenbouillon
2 knoflooktenen gepeld en geplet
1theelepel kerriepoeder
Zout en peper
Keukengaren of rolladetouw rollade(s) te maken
(Brede braad- of bakpan met deksel)

Michiel, december 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten