Charly kookt sterren van de hemel bij Moeke Spijkstra
Eten in een eetcafé is nog nooit zo lekker geweest
BLARICUM - Ach, wie kent Moeke Spijkstra eigenlijk niet? Een beetje zichzelf respecterend inwoner van ‘t Gooi laat zich daar natuurlijk wel eens zien. Een biertje met een stel vrienden of vriendinnen, ongecompliceerd in een huislijke sfeer lekker eten, misschien een zakelijke bespreking op ontspannen terrein. Maar vooral: even alles naast je neerleggen en ontspannen, een gevoel van thuiskomen… Moeke-gangers kennen dat gevoel ongetwijfeld. Met de komst van chef-kok Charly de Wijs - jawel, de zoon van - is nu ook het culinaire aspect van Moeke Spijkstra optimaal ingevuld. Eten in een eetcafé is nog nooit zo lekker geweest!
Charly de Wijs, de zoon van de bekende Gooise horecaman Han de Wijs, is bepaald geen kleintje in de culinaire wereld. Hij heeft in talloze gerenommeerde restaurants gewerkt en heeft als tweede Nederlander in 2006 de internationale kookwedstrijd Prix Taittinger gewonnen, door sommigen ook wel de culinaire Nobelprijs genoemd. Maar wat wil je ook met zo’n vader, een man jaren die achtereen furore maakte met zijn sterrenrestaurant La Provence. De keuken, met al zijn hectiek en creativiteit, werkte als een magneet op de jonge Charly. “Wij woonden boven het restaurant en ik liep altijd tussen de middag naar beneden, naar de keuken. Wat daar allemaal gebeurde, fascineerde me”, vertel Charly, voor wie de beroepskeuze dan ook kraakhelder was.
Charly is geschoold in de klassiek Franse keuken, maar in de loop der jaren heeft hij zijn grenzen op culinair gebied breed verlegd. De Kastanjehof in Lage Vuursche, bistro De Ruif van De Hoefslag in Bosch en Duin, Dorloté in Amersfoort, zomaar wat klinkende namen van restaurants waarin Charly de sterren van de hemel heeft gekookt. Op de vraag wat zijn vak voor hem betekent, antwoordt Moeke’s chef-kok glunderend: “Koken is niet alleen mijn hobby, het is mijn leven. Ik ben er altijd mee bezig. In het buitenland loop ik te kwijlen op de markt, met al die mooie, verse producten. En ik geniet dan om daar in de supermarkt rond te kijken. Ik kijk toch met andere ogen naar alle producten.”
Wat een topkok als Charly de Wijs in een eetcafé zoekt, kan hij zelf goed verwoorden. “Natuurlijk was ik verbaasd toen Patrick Lommers me belde of ik voor hem wilde komen werken. Als puber ben ik hier natuurlijk ook vaak wat gaan drinken. Maar toen hij me vertelde dat hij een kwaliteitsslag wilde maken, werd ik snel enthousiast. Je komt op een bepaald moment tot besef wat belangrijk is in het leven. Je kunt je natuurlijk dagelijks veertien uur per dag in het zweet werken in een sterrenrestaurant, maar dan raak je snel opgebrand. Hier, bij Moeke, heb ik carte blanche; mijn missie is om voor een relatief betaalbare prijs lekkere, mooie gerechten met verse producten te maken. Een uitdaging.” En dat betekent dat Charly en zijn keukenbrigade hun gasten bistrogerechten van niveau gaan voorschotelen. Geen diepvriessaté, maar mooie saté van verse ossenhaas, een carpaccio met een verrassende twist, maar ook sashimi, een meloensoepje, een verrukkelijke zeetong (elke dag wordt de vis vers aangeleverd bij Moeke!), een saltimbocca van zalm, en gelukkig verdwijnt de immens populaire daghap niet. Charly kijkt reikhalzend uit naar eind december, want dan wordt de keuken helemaal vernieuwd, waarna ook binnen het interieur wordt aangepakt. Geen paniek: de alom bekende huiskamersfeer zal nooit verdwijnen. Moeke Spijkstra blijft hoe dan ook de huiskamer van iedereen. Een huiskamer met een mondiale topkok in huis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten